Selecteer een pagina

Veel van de maatregelen tegen klimaatverandering kan iedereen tegenwoordig wel verzinnen: Minder vliegen, meer zonnepanelen. Toch zijn er ook veel verrassende maatregelen die veel impact hebben. Het internationale Project Drawdown maakte een indrukwekkende lijst met verrassende maatregelen. Een heel inspirerend project waar ook over wordt verteld in deze TED Talk. Een aanrader!

Hier vind je een selectie van out-of-the-box oplossingen voor een duurzame toekomst.

Minder voedselverspilling

Ongeveer een derde (!) van al het voedsel dat we produceren, wordt nooit gegeten. Een schokkend percentage: al dat voedsel is geproduceerd, vervoerd en verpakt zonder dat het is gegeten. Met alle verspilde kosten, moeite en CO2 van dien. We produceren veel meer dan we echt nodig hebben, en gooien thuis te veel weg. Deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In armere landen komt voedselverspilling vaak doordat voedsel niet snel genoeg van het land komt, niet wordt gekoeld of niet goed wordt vervoerd. In rijke landen zoals Nederland ligt het probleem vooral bij de winkels en consumenten: verkopers weigeren groente en fruit dat net niet de goede maat of kleur heeft, en consumenten gooien voedsel weg dat ze over hebben of dat niet op tijd is opgegeten.

Herstel van tropisch regenwoud

Het tropisch regenwoud is niet alleen enorm waardevol voor biodiversiteit en natuurbehoud, maar ook voor de opslag van CO2. Groeiende bomen nemen CO2 op uit de lucht en slaan dit op. De afgelopen decennia hebben regenwouden over de hele wereld veel te lijden gehad onder ontbossing. Elke minuut verdwijnen 30 voetbalvelden aan bos om plaats te maken voor landbouw. Gelukkig hebben bossen een fantastisch vermogen om te herstellen als we ze de ruimte geven. Lokale bewoners kunnen daar een rol in spelen en de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld bomen te planten. Project Drawdown stelt dat herstel van tropisch regenwoud mogelijk is op 161-231 miljoen hectare land!

Betere kookpotten

Dit is er één die niet in Nederland speelt, maar wel verrassend veel impact heeft. Over de hele wereld koken 3 miljard mensen op open vuur of simpele kookpotten, met hout of houtskool als brandstof. Deze zijn niet alleen vervuilend maar ook heel ongezond door de rook die ontstaat in de woningen van al deze mensen (stel je even voor dat je barbecue in de woonkamer staat…). De impact op het klimaat komt vooral door twee dingen: Ontbossing voor het hout dat wordt opgestookt om te koken, en de inefficiënte verbranding die zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Betere materialen zorgen voor tot wel 95% minder schadelijke uitstoot.

Plantaardig eten

Al het dierlijke voedsel dat wij eten is een belangrijke bron van uitstoot. We fokken en slachten jaarlijks miljarden koeien, varkens, schapen, geiten en kippen voor de melk, de eieren en het vlees. Dat betekent ontbossing zodat dieren kunnen grazen, ontbossing voor de productie van veevoer, en uitstoot van het schadelijke broeikasgas methaan. Als alle dieren gezamenlijk een land zouden vormen, zou dat land de op twee na grootste vervuiler ter wereld zijn.

Het is simpel: Als we minder vlees, eieren en zuivel eten, zijn er veel minder dieren nodig en kan de veestapel krimpen. Deze kans om duurzamer te leven is enorm. Als we allemaal zouden overstappen op vegetarisch voedsel zouden we de uitstoot terugbrengen met 63%, en zelfs met 70% als we zouden overstappen op veganistisch eten (bron).

Gelijkheid voor meisjes en vrouwen

Gelijke kansen voor meisjes en vrouwen zijn een belangrijke en misschien ook een verrassende factor in dit rijtje. Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is een mensenrecht, en als we dit verbeteren voor vrouwen en meisjes heeft dat ook een positief effect op het klimaat. Hoe meer onderwijs meisjes volgen, hoe meer geld ze als volwassene verdienen en hoe beter ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Ze zijn dan ook beter toegerust om te reageren op veranderingen in het klimaat. Vrouwen die toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg hebben meer controle over de vraag of en hoeveel kinderen ze krijgen. Ze hebben ook minder kans om tegen hun wil te trouwen. Toegang tot betrouwbare anticonceptie vermindert het aantal kinderen dat een vrouw krijgt. Goede zorg voor zwangere vrouwen zorgt er tegelijkertijd voor dat minder vrouwen en kinderen sterven rond de bevalling. Gezondheid en onderwijs zorgen zo voor gezondere mensen, lagere geboortecijfers en dus minder bevolkingsgroei.