Selecteer een pagina

De afgelopen zomer heeft ons geconfronteerd met hittegolven, noodweer en verwoestende bosbranden. De gevolgen van klimaatverandering zijn overal om ons heen. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de toekomst van onze planeet. Nu de meesten van ons terug zijn van vakantie, kunnen we die zorgen omzetten in actie.

In deze blog vind je enkele praktische stappen die je kunt zetten om een positieve bijdrage te leveren aan klimaatactie op je werk.

 

1. Creëer bewustwording

Het begint allemaal met bewustwording. Breng het gesprek over klimaatverandering op gang op je werkplek. Begin erover bij de koffieautomaat of, als dat past bij je werk, tijdens een overleg over de plannen van jouw organisatie. Organiseer bijvoorbeeld presentaties of workshops, of deel een TED-talk om je collega’s te informeren over de urgentie van het probleem. Het vergroten van het bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

 

2. Bouw een netwerk op

De meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering. Veel van je collega’s dus ook! Zoek ze op en bouw een netwerk binnen én buiten je werkplek. Dat kan bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een Green Team of door naar een evenement te gaan over duurzaamheid. Zo vind je inspiratie en tips die passen bij jouw sector.

 

3. Leer over duurzame keuzes

Elke organisatie werkt aan iets anders, dus dit is sterk afhankelijk van je werkplek. Vraag jezelf af: Wat doet onze organisatie, en is dat al duurzaam? Wat kan ik vanuit mijn eigen rol doen? Ga op zoek naar de voorlopers in jouw vakgebied en leer van hen, bijvoorbeeld door blogs of interviews te lezen.

 

4. Werk aan echte verduurzaming

Om de impact van klimaatverandering te verkleinen hebben we grote stappen nodig. Producten en diensten die ‘iets minder vervuilend’ zijn, dragen nog steeds bij aan vervuiling en/of klimaatverandering. Kijk dus kritisch naar de duurzame plannen op je werk: Is dit al zo duurzaam als het kan? En zo niet, hoe kan je eraan bijdragen dat het nog duurzamer wordt?

 

5. Bespaar energie

Energie is een van de grootste boosdoeners als het gaat om klimaatverandering. Werk samen met je collega’s aan energie-efficiëntie op je werk. Zet apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt, vervang oude apparatuur door energiezuinige alternatieven en overweeg de installatie van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen.

 

6. Gebruik duurzaam transport

Als je werkplek de mogelijkheid biedt, moedig dan duurzaam transport aan en maak er zelf gebruik van. Stimuleer het gebruik van fietsen, openbaar vervoer, of carpoolen om de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer te verminderen. Misschien kan er zelfs een beloningssysteem instellen voor werknemers die deelnemen aan milieuvriendelijke transportopties.

 

7. Kies voor groene leveranciers

Als je betrokken bent bij inkoopbeslissingen, overweeg dan om groene leveranciers te selecteren. Kies voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en milieuvriendelijke producten en diensten aanbieden. Dit kan een belangrijk signaal zijn voor de markt en andere bedrijven om hun praktijken te verbeteren.

 

8. Organiseer milieuvriendelijke evenementen 

Als je vergaderingen of evenementen organiseert, overweeg dan milieuvriendelijke opties. Zorg voor een locatie die bereikbaar is met het OV, gebruik digitale documenten in plaats van papier, vermijd single-use plastics, en zorg voor recyclingmogelijkheden op locatie.

 

9. Betrek je baas 

Op weg naar een duurzaam Nederland hebben we iedereen nodig. Het helpt natuurlijk wel als de leiding van jouw organisatie ook wil veranderen. Betrek daarom mensen uit verschillende lagen van de organisatie, dus ook degenen die bijvoorbeeld besluiten nemen over producten, HR of communicatie.

Ben je zelf de baas? Gefeliciteerd, dan zit je in een ideale positie om jouw team of organisatie te verduurzamen! Betrek dan ook juist de collega’s die deskundig zijn op de verschillende onderdelen van jullie werk, zodat je samen de grootst mogelijke impact bereikt.

 

p.s. Ben jij al bezig met verduurzaming op het werk en wil je erover vertellen? Meld je dan aan voor een interview!