Iris en Laurette hebben de stichting Film for Future opgericht om de Nederlandse filmsector te verduurzamen. Hun motto: “It’s time for dramatic change.”
De filmproducenten en vriendinnen Iris Otten en Laurette Schillings werken al jaren in de sector, beiden binnen verschillende bedrijven. Met Film For Future bundelen ze hun krachten om de Nederlandse filmindustrie van binnenuit te verduurzamen.
Hoe zijn jullie ertoe gekomen om Film For Future te starten?
Iris: “Laurette was al langer bezig met klimaatverandering en duurzaamheid en dat vond ik heel inspirerend. We hadden daar steeds meer gesprekken over. Twee jaar geleden zeiden we tegen elkaar: laten we onze krachten bundelen en een stichting opzetten voor de filmindustrie.
Laurette: “We wilden iets heel positiefs creëren, iets waar je bij wil horen. Duurzaamheid had lang een geitenwollensokken imago. Verduurzaming was in de sector een probleem dat je ‘ook nog’ moest aanpakken, maar duurzaamheid zou eigenlijk het probleem moeten zijn waar iederéén zich zorgen om maakt. Wij willen kijken hoe dat prioriteit kan krijgen binnen de industrie.
We willen niet dat er weer allerlei onderzoeken komen. We weten dat de wereld in de fik staat, we moeten gewoon actie gaan ondernemen. We wilden de verandering gaan aanjagen.”
Laurette (links) en Iris hebben samen Film For Future opgericht
Jullie brachten dit voorjaar een persbericht uit waarmee jullie Film for Future in de media lanceerden. Wat voor reacties hebben jullie gekregen?
“Informeel waren we al anderhalf jaar bezig. We stonden op het podium bij filmfestivals, mensen wisten al van ons bestaan. We waren ook al mensen aan het interviewen. Ook hadden we een subsidieaanvraag gedaan zodat we wat geld hadden om het in de praktijk te brengen.
Mensen mogen nu officieel weten dat we er zijn, en de respons is fantastisch. We kregen honderden reacties en hele diverse aanmeldingen, van make-up tot cateraars en locatie-scouts. Het wordt nu echt serieus genomen.
Het lijkt alsof men erop heeft gewacht. Mensen weten ons nu ook zelf te vinden en willen eraan bijdragen.”
Kun je een voorbeeld geven?
“Ons hele idee om een community te creëren lijkt te gaan lukken. Voorheen voelde het opgelegd, maar nu hebben mensen zelf eigenaarschap. Mensen kunnen zelf invloed uitoefenen. Verduurzaming vraagt ook wat van mensen. Is een acteur bijvoorbeeld bereid om te carpoolen of om langer in de make-up te zitten? Daarover moet je in dialoog blijven.
Wij hoeven zelf niet in de spotlights te staan, we willen verbindingen leggen zodat mensen zelf onderling ideeën kunnen uitwisselen. Iemand noemde bijvoorbeeld het idee om een ruimte te creëren waar meerdere kostuumontwerpers hun kleding kunnen ophangen en verhuren. Een ander wil een duurzame studio bouwen waar ook kleding beschikbaar is. Die twee kunnen dus met elkaar in gesprek.
Iris: We spraken actrice Jennifer Hoffman die vertelde dat er bij kleding nog een wereld te winnen is. Thuis draagt ze geen fast fashion meer, maar dat komt bij een kledingdoorpas allemaal voorbij. Na haar interview met Film For Future stond ze op een set en zei een kostuumontwerper tegen haar: Ik heb ook een rekje vintage kleding voor je. Voor haar is het heerlijk dat het blijkbaar heel normaal wordt gevonden om dat soort dingen te vragen.”
Steeds meer acteurs zetten zich in voor klimaatactie. Merken jullie dat je op een goed moment bent begonnen?
“We zitten inderdaad op een golf, maar die was al wel begonnen. We voelen ook: er moeten grote stappen gezet worden. Daar is dit een aanzet toe.
We gaan met Film For Future ook workshops organiseren. Als filmmakers hebben we met beeldvorming een belangrijk middel in handen. We zijn heel bewust aan het nadenken over hoe je je verhalen vertelt. Niet alles hoeft over het klimaat te gaan, maar je kunt wel gedrag laten zien dat duurzamer is.
Het narratief moet weer teruggevonden worden, in het voordeel van de aarde. Dat kunnen we doen met onze films en series.”
Jullie wilden iets positiefs creëren. Op wat voor manier doe je dat?
Laurette: “We willen niet weten wat mensen allemaal op moeten geven, maar wat het ze in positieve zin oplevert. In onze interviews vragen we mensen wat het hun brengt om duurzaam te leven en werken.”
Iris: “Ik zal vertellen wat het ons oplevert. We gaan bijvoorbeeld altijd met de trein naar filmfestivals binnen Europa. Dat levert heel veel tijd en plezier op. We kunnen rustig in de trein werken. Maar ook lokaal produceren (in plaats van internationale co-producties) geeft mij als producent veel rust. Ik ben meer thuis, ik heb meer tijd met mijn gezin omdat ik zelf ook minder hoef te reizen. Voor mij als moeder en als producent heeft het me een betere balans gebracht.”
Hoe vinden jullie het om met Film for Future bezig te zijn?
Laurette: “Na 20 jaar films produceren is het een fijne afwisseling om iets te doen voor het grotere geheel. Het geeft zoveel energie: we begeven ons in een hele vriendelijke, optimistische, beschaafde wereld. De gesprekken die we voeren, dat je iets kunt betekenen, dat mensen je bedanken, dat geeft heel veel voldoening. Je hebt eindelijk het gevoel dat je je energie en frustratie ergens in kwijt kan. Ik voel me heel gesteund in wat we doen.”
Iris: “We zijn niet meer alleen bezig met producties opzetten. Bijdragen aan een betere aarde geeft ons een heel voldaan gevoel. Met onze eigen interviews zetten we mensen in het zonnetje, en we gaan bedrijven in de spotlight zetten die ermee bezig zijn. Dat geeft veel positieve energie.”
Welke tip heb je voor lezers om zelf ook aan de slag te gaan?
Laurette: “Om jezelf te informeren en het gesprek aan te gaan. Geef aan dat het voor jou belangrijk is, zonder een ander belachelijk te maken of de les te lezen. Bij ons op kantoor wordt er nu veel meer over gepraat. Het gaat gewoon niet zo snel bij heel veel mensen, dus het moet steeds benoemd worden.
Iris: Je kunt als individu aan de slag gaan, maar samenwerken voor een groter doel is nog mooier. Laat je stem horen, ook aan de overheid. Het gaat ook echt om het grote verhaal dat nog veel breder gesteund moet worden.
Laurette: Het is leuk om iets uit te zoeken, om te zien wat je beter kunt doen. Het gevoel dat je niet alleen bent en dat het er echt toe doet wat jij doet, geeft een hele nieuwe dimensie aan je leven.”
Waar hoop je over 5 jaar te staan met Film for Future?
Laurette: “Ik hoop dat we niet meer nodig zijn. De tijd die we er nu in steken is een belangrijke investering. Het zou fantastisch zijn als duurzaam produceren over vijf jaar genormaliseerd is en wij daar een klein schakeltje in zijn geweest. Wellicht beheren wij dan nog de database waar je kunt vinden waar je bijvoorbeeld het beste je make-up kunt aanschaffen.”
Iris: Ik hoop dat we tevreden zijn over wat we voor elkaar hebben gekregen. Het zou fijn zijn als allemaal mensen om ons heen het gaan oppikken en het gaan uitdragen. Wie weet hebben we dan ook interviews waarin er weer heel nieuwe stappen gezet zijn.
Het maakt niet uit hoe mensen het inzetten, als ze het maar inzetten. Uiteindelijk gaat het erom dat het de groene kant op gaat.”
Op de website van Film For Future kun je meer lezen en je aanmelden om mee te doen.
p.s. wil je artikelen zoals deze direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!