Selecteer een pagina

Als je hier bent, droom je waarschijnlijk van een duurzame wereld. Dat is een grootse droom die ik natuurlijk met je deel. De weg daar naartoe bestaat uit ontelbare kleine stapjes. Dat is overweldigend, want waar begin je als er zo ontzettend veel te doen is?

In ons werkende leven denken we graag groots. We halen de meeste omzet, we hebben de meest tevreden klanten of we creëren de mooiste tentoonstelling. Maar op weg naar een duurzame toekomst moeten we soms juist klein beginnen. Zo begin je met duurzaam werken. 

 

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling bestaat er een mooie manier om te starten als je doel overweldigend is: Door zo klein mogelijk te beginnen. Zo klein dat het bijna belachelijk voelt. Wil je een marathon lopen? Ga dan elke dag 1 minuut wandelen. Wil je eindelijk een gezond gewicht? Neem dan bij het wakker worden een slokje water. Door dit soort ‘micro-gewoonten’ leg je de lat laag voor jezelf. Dat is bewust. Op die manier zorg je ervoor dat je jouw nieuwe gedrag ook echt volhoudt.

 

Als je die kleine dingen doet, voel je je er niet alleen goed over: Je ontwikkelt een nieuwe gewoonte die bijdraagt aan jouw doel. Op basis van je nieuwe gedrag kun je gaan uitbreiden. Je loopt steeds langer of eet steeds gezonder. Doordat je voor jezelf hebt bewezen dat je nieuwe gewoontes kunt aanleren, groeit je zelfvertrouwen en kun je steeds grotere stappen zetten. Je verandert bovendien je zelfbeeld. Jij bent niet meer iemand die op de bank ligt, jij bent een sportief persoon. Dus ga je sporten!

 

Voor duurzame keuzes werkt dit ook. Natuurlijk hebben we een enorme klus te klaren om een leefbare aarde door te geven. Maar dat begint bij kleine stapjes, die samen leiden tot een enorme verbetering. James Clear schrijft hierover en maakte onderstaande afbeelding. Je ziet het effect dat kleine verbeteringen kunnen hebben: Als je dingen elke dag 1% beter doet, heeft dat een enorm effect.

Je hoort het nu steeds vaker: We hebben miljoenen imperfecte mensen nodig, niet een paar perfecte. En voor je eigen goede gewoontes geldt het Engelse gezegde: “Perfect is the enemy of the good”.

 

James Clear ontwikkelde deze afbeelding waarin je het effect ziet van kleine verbeteringen (of verslechteringen) door de tijd heen

 

Hier zijn een paar ideeën om klein te beginnen met duurzame keuzes:

 

  • Gebruik je eigen beker. Wegwerpbekers zijn een enorme bron van afval. Of het nu op kantoor is of onderweg, als je je eigen beker gebruikt scheelt het flink.

 

  • Lunch vegetarisch (of als je dat al deed, vegan). Vlees en zuivel zijn belastend voor het klimaat, het milieu, dierenwelzijn en zelfs je gezondheid. Je lunch kies je meestal zelf uit, je hoeft geen rekening te houden met anderen die bijvoorbeeld vlees verwachten bij het avondeten. Een mooi moment dus om te beginnen met vegetarische of vegan keuzes.

 

  • Raap afval op dat je op straat ziet liggen. Het kost je amper tijd en geeft meteen een goed gevoel. Bovendien maakt het je bewust van de hoeveelheid afval die we samen produceren.

 

  • Zoek contact met een collega of bekende. Samenwerking is heel belangrijk om duurzame keuzes vol te houden. Inspireer elkaar door je voortgang te delen of door artikelen door te sturen. Daarmee vergroot je meteen de impact van jouw actie!

 

In dit artikel van de Harvard Business Review lees je meer over het behalen van grote doelen met kleine gewoontes:

To Achieve Big Goals, Start with Small Habits”.

 

Welke goede gewoonte ga jij beginnen?