Selecteer een pagina

Ben je op zoek naar tips om duurzamer te werken? Hier vind je enkele adviezen die je kunt toepassen om duurzamer te werken, in welke sector je ook actief bent. 

 

1. Praat over duurzaamheid. 

Simpel maar effectief: Praat over duurzaamheid. Of duurzaamheid nu officieel bij je werk hoort of niet, als je het er met collega’s over hebt kun je elkaar aan het denken zetten en inspireren. Het helpt vaak om te starten met een gezamenlijke interesse of iets waar je samen aan werkt. Dat kan bijvoorbeeld als je het hebt over jullie vakantieplannen of wat er in het nieuws is. Ook je werk kun je vaak doen met meer oog voor duurzaamheid en klimaat. Op deze website lees je bijvoorbeeld tips om je evenement duurzaam te organiseren.

 

2. Onderzoek of je een positieve impact hebt. 

Iedereen heeft op het werk positieve én negatieve impact op duurzaamheid en klimaatverandering. Positieve impact heb je bijvoorbeeld als je in het onderwijs werkt en daar mensen bewust maakt van klimaatverandering. Negatieve impact heb je bijvoorbeeld als je veel vliegt voor je werk. Natuurlijk zijn je werk én je werkgever zelf vooral van groot belang voor je impact. Vraag jezelf af: Werk ik voor een organisatie die echt bijdraagt aan een duurzame toekomst? En zo niet, wil ik daar dan wel werken? Zeker onder jongere generaties wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor hun keuze voor een werkgever. Bovendien: Er zijn genoeg duurzame vacatures!

 

3. Maak duurzame keuzes

De noodzaak van verduurzaming dringt steeds meer door, maar helaas doen we nog steeds veel te weinig. Als professional kun je je uitspreken en je rol gebruiken om duurzame keuzes te maken. Ook kleine veranderingen zijn welkom. Organiseer je het teamuitje? Denk dan bijvoorbeeld aan een vegetarische maaltijd. Mag je op cursus? Kies dan voor een programma waarvoor je niet hoeft te vliegen.

 

4. Gebruik je positie

Ben je leidinggevende, ben je verantwoordelijk voor inkoop, vertegenwoordig je jouw organisatie extern, of ben je bijvoorbeeld afdelingshoofd? Gebruik je positie dan! Er is nog veel te doen om duurzaam werken de norm te maken, en jij kunt daaraan bijdragen. Maak duurzaamheid doorslaggevend voor de inkoop, spreek je uit tijdens vergaderingen, scherp de doelstellingen aan, stuur je team op cursus: Gebruik je positie om de leiding te nemen voor een duurzame organisatie.

 

5. Kies voor duurzame klanten

Werk je als dienstverlener voor andere organisaties? Dan kun je kiezen om (vooral) te werken voor klanten die duurzaam werken. Allerlei ZZP-ers doen dat al in hun werk, bijvoorbeeld in hun werk als marketeer of ontwerper. Ook grotere bedrijven kunnen hun talenten besteden aan organisaties die werken aan een duurzame toekomst. Communicatiebureaus hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij Clean Creatives.

 

6. Ga voor echte duurzaamheid

Om duurzaam te worden hebben we geen tijd te verliezen. In Nederland gebruiken we gemiddeld 3,6 aardes per jaar: Dat moet snel naar beneden! Kijk dus goed naar de keuzes die op je werk worden gemaakt. Hoe kan het werk van jouw organisatie sneller verduurzamen? Hoe staat het ervoor in jouw sector? Wat kun jij zelf doen om de verduurzaming te versnellen? Om binnen de grenzen van de aarde te blijven moeten we onszelf dit soort vragen blijven stellen.

 

Ik ben benieuwd: Waar loop jij tegenaan in je werk, en wat zijn jouw tips om duurzamer te werken? Laat het weten!

 

p.s. wil je blogs zoals deze direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!