Selecteer een pagina

TED-talks zijn een fantastische inspiratiebron. Ook als je een drukke dag hebt, kun je in een kwartier al een heleboel leren door naar een TED-talk te kijken. Ze zijn niet alleen inspirerend maar bieden ook allerlei kennis en inzichten om mee te nemen in je eigen leven en werk. Inmiddels zijn er talloze TED-talks over klimaatverandering verschenen. Dit zijn wat mij betreft de beste TED-talks over klimaatverandering:

Katharine Hayhoe: The most important thing about climate change: Talk about it.

Dit is mijn favoriet. Katharine Hayhoe is niet alleen een bekende klimaatwetenschapper, ze spreekt zich ook nadrukkelijk uit om het gesprek met elkaar aan te gaan over klimaat. Dat doet ze op een hele verbindende manier. Op basis van eigen ervaringen én wetenschap legt ze in zeventien minuten uit hoe je anderen betrekt.

The bottom line is this: climate change is affecting you and me right here, right now, in the places where we live. But by working together, we can fix it. Sure, it’s a daunting problem. Nobody knows that more than us climate scientists. But we can’t give in to despair. We have to go out and actively look for the hope that we need, that will inspire us to act. And that hope begins with a conversation today.”

De talk van Katharine Hayhoe bekijk je hier.

 

Tom Rivett Carnac: How to shift your mindset and choose your future

Ook deze hoort thuis in het rijtje van de beste TED-talks over klimaatverandering. Misschien is dit geen bekende naam voor je, maar Tom Rivett Carnac was direct betrokken bij het klimaatakkoord van Parijs in 2015. In zijn verhaal neemt hij je mee van de internationale onderhandelingen in Parijs naar de impact van de pandemie in 2020, en van de Tweede Wereldoorlog naar een toekomst waarin we onze uitstoot drastisch verminderen.

In zijn verhaal legt hij uit hoe belangrijk het is om optimistisch te blijven: “Choosing to face this moment with stubborn optimism can fill our lives with meaning and purpose, and in doing so, we can put a hand on the arc of history and bend it towards the future that we choose.”

De talk van Tom Rivett Carnac bekijk je hier.

 

Tshering Tobgay: This country isn’t just carbon neutral — it’s carbon negative

Deze spreker komt uit een land dat niet bepaald in de spotlight staat waar het gaat om klimaatverandering. Hij komt uit Bhutan, een land in de Himalaya dat is ingeklemd tussen India en China. Bhutan heeft al jarenlang een unieke visie op ontwikkeling. Niet het BBP staat centraal, maar hun Gross National Happiness. Dankzij de beschermde bossen neemt Bhutan meer koolstof op dan dat het uitstoot: Een voorbeeld voor de wereld! Hij begint en eindigt zijn verhaal met een verwijzing naar het nationale kostuum dan hij draagt tijdens zijn verhaal.

After all, we’re here to dream together, to work together, to fight climate change together, to protect our planet together. Because the reality is we are in it together. Some of us might dress differently, but we are in it together.”

De talk van Tshering Tobgay bekijk je hier.

 

Anneka Deva: How women can save (for) the planet.

Deze talk is vers van de pers: Anneka Deva gaf haar TED-talk in februari 2023. Haar verhaal raakt aan veel belangrijke thema’s: De rol van geld in het tegengaan van klimaatverandering, gendergelijkheid, samenwerking en concrete actie. Ze vertelt hoeveel impact je financiële keuzes hebben en hoe je samen met anderen kunt kiezen om te verduurzamen. Ze verwijst naar Britse banken, maar ook in Nederland maakt het veel uit waar je bankiert en of je pensioenfonds duurzame keuzes maakt.

“Women need to be at the forefront of climate leadership.”

De talk van Anneka Deva bekijk je hier.

 

Chad Frischmann: 100 solutions to reverse global warming

In deze talk krijg je een verrassend overzicht van maar liefst honderd oplossingen voor klimaatverandering. Van onderwijs voor meisjes tot het voorkomen van voedselverspilling: Deze lijst, op basis van wereldwijde data, geeft volop mogelijkheden om klimaatverandering tegen te gaan.

De talk van Chad Frischmann bekijk je hier.

 

Dit korte lijstje is bij lange na niet compleet, en wie weet komt er in de toekomst nog eens een aanvulling. Wil je meteen meer kijken? Houd dan TED Climate Change in de gaten, waar volop nieuwe content beschikbaar komt!

 

p.s. wil je blogs zoals deze direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!