Selecteer een pagina

Wat zijn de beste maatregelen tegen klimaatverandering? Hieronder vind je enkele van de meest effectieve maatregelen die we kunnen nemen. Deze lijst is absoluut niet compleet, maar bevat wel enkele van de belangrijkste manieren waarop Nederlands beleid impact kan hebben op het klimaat. De lijst is geïnspireerd door het IPCC rapport waarin een geweldig overzicht staat van mogelijke maatregelen. In die afbeelding zie je niet alleen de klimaatimpact, maar ook de kosten én de haalbaarheid van de maatregelen. Bekijk het plaatje dus vooral ook in het IPCC rapport zelf om te zien welke maatregel het beste past bij jouw werk!

 

1. Investeer in zonne-energie

Het is al een paar jaar te merken: Zonne-energie wordt steeds goedkoper en belangrijker. In het IPCC rapport staat zonne-energie bovenaan de lijst met kansen voor klimaatactie, en met een goede reden: Het kan een grote bijdrage leveren aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Niet alleen dat, het is ook nog eens goedkoper dan alternatieve opties. Meteen doen dus!

 

2. Investeer in windenergie

Direct erna in hetzelfde rijtje staat windenergie: op basis van de lage kosten en de enorme vermindering van de uitstoot is ook windenergie een no-brainer.

 

Maatregelen tegen klimaatverandering

3. Behoud en herstel ecosystemen

De natuur is onze bondgenoot in het tegengaan van klimaatverandering. We weten allemaal dat het slecht gaat met cruciale ecosystemen zoals regenwouden, oceanen en koraalriffen. Ook in Nederland gaat het slecht met de natuur. Het beschermen van ecosystemen is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar ook het klimaat: Gezonde ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de opslag van CO2 en kunnen bijvoorbeeld ook bijdragen aan het opvangen van heftige regenval.

 

4. Verminder de vraag naar vlees 

Vlees heeft (net als andere dierlijke producten) een grote impact op het klimaat, voornamelijk vanwege de uitstoot van sterke broeikasgassen zoals methaan. Vlees is de grootste veroorzaker van broeikasgassen waar het gaat om voedsel. Daarnaast veroorzaakt de vleesproductie ontbossing voor het vrijmaken van land voor veehouderij en de productie van veevoer, wat leidt tot nog meer CO2-uitstoot. Ook vereist de vleesproductie veel water, land en energie. In Nederland hebben we bovendien te maken met de stikstofcrisis waar de landbouw een grote rol in speelt.

Volgens het IPCC valt er nog veel winst te behalen aan de vraagkant van voedsel: Minder vraag zorgt voor minder uitstoot!

 

5. Zet in op openbaar vervoer en de fiets

Openbaar vervoer en fietsen vormen samen een volledig blauwe categorie in het overzicht van het IPCC: Een goedkope investering die bijdraagt aan het halen van onze klimaatdoelen. Als fietsland moet dat ons toch aanspreken!

 

6. Werk aan de gebouwde omgeving

Bij gebouwen valt er veel klimaatwinst te behalen. Volgens het IPCC kan de uitstoot van broeikasgassen voor gebouwen maar liefst met tweederde naar beneden! In het onlangs gepresenteerde plan van minister Jetten spelen extra maatregelen voor de gebouwde omgeving een veel kleinere rol.

 

Deze blog geeft slechts een kleine selectie: Het IPCC zelf legt de beste maatregelen tegen klimaatverandering natuurlijk nog veel beter uit, bijvoorbeeld in deze video!

p.s. wil je blogs zoals deze direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!