Fossiele energie is de grootste veroorzaker van de klimaatcrisis. Hoe sneller we er vanaf zijn, hoe beter. Wereldwijd is de verbranding van fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Daarmee is fossiele energie verreweg de grootste veroorzaker van klimaatverandering.
Het IPCC is duidelijk: “Om de opwarming van de aarde tot 1.5°C te beperken is diepe, snelle en blijvende vermindering van de uitstoot van broeikasgassen nodig in alle sectoren. De emissies moeten nu dalen en bijna gehalveerd zijn in 2030.”
De energie uit fossiele brandstoffen (zoals olie, gas en steenkool) gebruiken we met name voor het verwarmen van onze huizen, voor de industrie, en voor vliegtuigen en auto’s. Ook via ons werk zorgen we onbedoeld voor de uitstoot van broeikasgassen.
Zo kun je het gebruik van fossiele energie verminderen op je werk:
Verminder het gebruik van je auto
Reis je met een benzine auto naar je werk? Bedenk dan hoe je je aantal kilometers naar beneden kunt brengen. Dat kan natuurlijk door je auto weg te doen of te vervangen door een elektrische. Als dat niet mogelijk is kun je nog steeds heel veel doen:
- Als dat past bij je beroep, werk dan vaker thuis.
- Bundel je afspraken op dezelfde dag zodat je minder hoeft te reizen. Korte overleggen kun je (afhankelijk van je werk) online houden als dat betekent dat je niet met de auto hoeft.
- Reis met een collega naar bijzondere bestemmingen zoals een congres of een heidag. Als je allebei met de auto zou gaan, is dat meteen een halvering!
- Reis vaker met het openbaar vervoer en/of de fiets.
- Vraag collega’s (bijvoorbeeld de directie of HR) om duurzaam vervoer te stimuleren.
- Plan je een afspraak of organiseer je een evenement? Zorg dan dat die plek bereikbaar is met fiets en/of OV.
Stop met zakelijke vliegreizen
Vliegen zorgt voor veel meer uitstoot dan vervoer met de auto of de trein. Eén verre vliegreis per jaar schrappen levert je al meer milieuwinst op dan switchen naar een vegan dieet (bron). Hier valt dus veel winst te behalen!
- Kijk kritisch naar je geplande reizen. Zijn ze echt noodzakelijk? Kun je reizen combineren zodat je maar één keer hoeft te vliegen? Probeer te voorkomen dat je hoeft te vliegen, want daarmee maak je in één klap veel verschil.
- Ben je verantwoordelijk voor het boeken van de reizen van collega’s? Kijk dan ook naar duurzame opties zoals de trein.
- Werk je aan een internationale activiteit van anderen, zoals een conferentie of een internationale bijeenkomst? Vraag je dan af of het echt nodig is dat iedereen met het vliegtuig komt. Wees flexibel: Kan jouw bijeenkomst ook online plaatsvinden, of kan je spreker twee afspraken combineren door op een andere dag te spreken? Is er een betere locatie denkbaar waarvoor er minder gevlogen hoeft te worden? Kan het ook met de auto of de trein? Als organisator heb je veel invloed, dus pak je rol!
Verminder het energieverbruik van je werkplek
Als individu lijkt dit een lastige. Toch kun je ook hier invloed uitoefenen:
- De verwarming staat op veel kantoren al lager dan vroeger. Thuiswerkers zetten de verwarming ook lager. Een simpele trui lost een hoop op 🙂
- Werk je in een winkel of een andere plek waar veel mensen komen? Zorg dan dat je de warmte binnen houdt. Het wordt steeds normaler voor winkels om de deuren dicht te houden, ook als ze open zijn. Dat scheelt een hoop warmte.
- Werk je in een functie waar je verantwoordelijk bent voor het gebouw of de werkplekken? Dan kun je werken aan bijvoorbeeld zonnepanelen, het lager zetten van de verwarming, betere isolatie of een verhuizing naar een duurzaam pand.
Maak duurzaamheidsbeleid
Duidelijk beleid zorgt ervoor dat het voor iedereen makkelijker wordt om duurzame keuzes te maken. De Kamer van Koophandel schreef bijvoorbeeld dit artikel over duurzaam reizen voor werkgevers.
Goed duurzaamheidsbeleid heeft veel voordelen. Het biedt duidelijkheid, het haalt de verantwoordelijkheid weg bij individuele werknemers, en het kan de duurzame ambities van de organisatie op de kaart zetten. Als je eigen doelstellingen hebt (bijvoorbeeld voor 2030) kun je die niet alleen uitdragen maar ook de impact meten. Bovendien wordt duurzaamheidsbeleid steeds meer verwacht én verplicht.
Spreek je uit
Waar je ook werkt: dit is een enorm belangrijke. Steeds meer mensen maken zich zorgen over het klimaat, de toekomst van onze kinderen, het water en/of de natuur. Je bent echt niet de enige die hiermee bezig is. Verreweg de meeste Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering en willen dat er minder fossiele energie wordt gebruikt. Het kan spannend voor je zijn om je uit te spreken, maar je krijgt waarschijnlijk veel leukere reacties dan je denkt!
Zeg dus tegen anderen dat je liever voor de duurzame optie gaat, en waarom. Wie weet vind je wel nieuwe, onverwachte medestanders op jouw duurzame reis!
Wil je blogs zoals deze direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!